Vaivaisukot Vaivaisukot

Pelastakaa vaivaisukot ry

Vuoden 2016 Tour de Vaivaisukot
(15.-16.7.2016)

 

   

Vaivaisukot ja pelimannit ihastuttivat toisessa TdV2016 -tapahtumassa !
- Jouko Karjalainen

Monien kiireiden ja sattumustenkin vuoksi raportti toisesta Tour de Vaivaisukot -pyöräilystä ja Toisen Suomen Areenat -seminaaritapahtumasta tulee hiukan jälkijunassa vai pitäisikö sanoa perävaunussa.

Etenkin ensi- ja toiskertalaiset olivat tyytyväisiä Kaustisella ja sen ympäristössä pyörineeseen Tour de Vaivaisukot -tapahtumaan 15–16.7.2016. Perjantain seminaareissa olisi toki mahtunut enemmänkin väkeä, mutta anti oli sitten sitäkin painavampaa.

      

Perjantain 15.7 ohjelma oli varsin täyspainoinen.
Perjantaina 15.7.2016 Toisen Suomen areenat Kaustisen seurakuntatalossa seminaareja oli kaikkiaan neljä, osin päällekkäisiä, mikä luonnollisesti verotti yksittäisten seminaarien osanottajamäärää.

Puhetta vaivaisakoista -paneelin panelisteina olivat pääsihteeri Kristiina Kumpula SPR, ylilääkäri Tiina Hetemaa THL, professori Aila-Leena Matthies Kokkolan yliopistokeskus Chydenius, erikoistutkija Anna-Maria Isola THL. Paneelia vetivät Lapin Sosiaali- ja terveysturvayhdistyksen puheenjohtaja Veli-Matti Ahtiainen ja Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistyksen toiminnanjohtaja Elina Pajula.

Vaivaisukkojen kuntoutustarpeet.
Museovirasto oli sopivasti ennen TdV- tapahtumaa päivittänyt ulkosalla toimipaikoillaan olevien ukkojen kunnostusohjeita. Asiantuntijoina seminaarissa olivat Laura Tuominen ja Ulla Setälä Museovirastosta ja maakunta-amanuenssi Risto Känsälä Etelä-Pohjanmaan maakuntamuseosta sekä pastori,TT Ville Vauhkonen. Keskustelu oli varsin vilkasta ja hyvinkin konkreettista.

Vaivaisukoista kyläluutaan - yhdessä enemmän hyvinvointia.
Kuuluuko pelifuusiossa vaivaisukkojen ja akkojen ääni? Mukana olivat erityisasiantuntija Elina Varjonen RAY:stä, sosiaalipoliittinen asiantuntija Tiina Lappalainen Invalidiliitosta, ent. viestintäpäällikkö Matti Hokkanen, Marja-Liisa Nevala ja "kokemusasiantuntijat" Kauhavan seudun vanhustenkotisäätiön Aijjos-hankkeesta, ohjelmapäällikkö Reija Heinola Vanhustyön keskusliitosta. Seminaari käynnistyi vaivaisukoista, ja siirtyi luontevasti RAY:sta ja pelifuusiosta valtakunnalliseen Eloisaan ja alueelliseen Aijjooksen kautta suoraan ikäihmisille, jotka kertoivat, mitä hyötyä yksinäisille ikäihmisille maaseudulla tällaisesta toiminnasta on.

Pysähtyneisyyden aika on ohi ! Vaivaisukot – kulttuuripyörämatkailun uusi suunta.
Toimittaja Matti Rämö kertoi retkestään Himalajan huimille teille. Reitti oli suunniteltu niin. että se kulki useamman kerran yli 4000 metrissä ja korkeimmillaan peräti 5300 metrissä. Diplomi-insinööri E.J. Tenhunen kertoi kuinka koko maata kattavat GP-kartat syntyivät. Niitä uusitaan edelleen, sillä erilaiset navigaattorit yms. eivät niitä ainakaan vielä korvaa. Keskustelun veti Jouko Karjalainen Suomen Sosiaalipyöräilijäin seurasta.

Iltapäivä päättyi matineakonserttiin kirkon Aittakahvilalla, jossa esiintyi ”TdV House band” Petty Pilgrims.

Kaustisen kirkon kellotapulissa oli 7.6.2016 – 31.7.2016 arkisin esillä Kaija Santaholman vaivaisukkovalokuvanäyttely. Mukana oli myös arkkiatri Risto Pelkosen puuveistokset vaivaisukoista ja koululaisten iltapäiväkerhon tekemiä kipsisiä pienoisukkoja. Valitettavasti yhteensattumien vuoksi TdV-väki ei päässyt tutustumaan näyttelyyn.

      

Tour de Vaivaisukot -pyöräilyyn oli viitoitettu neljä eripituista reittiä, 20, 50, 85 ja 135 km joten valinnan varaa oli kunnon ja harrastuneisuuden mukaan. Kaikkiaan pyöräilijöitä oli 60-70. Ihan tarkka määrä jäi arvoitukseksi, sillä osa tuli mukaan sen kummemmin ilmoittautumatta. Lähtöpaikalla pelasi Teerijärven nuoriso-orkesteri Gnipers, Vetelissä myöskin paikallinen orkesteri Viskurit ja maalialiueella Saitenspiel (DE), Tulitangara ja Hiijjen pelimannit. Konsepti vaatii etenkin tältä osin kehittelyä ensi vuodelle. Edellä mainittujen tahojen lisäksi erityiskiitos kuuluu Kaustisen Kansanmusiikkijuhlille ja pääsihteeri Sini Keräselle.

Reittejä oli muutettu tulleen palautteen perustalta kääntämällä reitin kulkusuunta myötäpäivään ja lisäämällä siihen käynti Vetelin (kahden) ukon luona. Kaikki reitit kävivät siis kääntymässä Vetelissä ja myös Teerijärven ukko kuului kolmen reitin käyntikohteisiin. Kulttuurikierroksen, joka oli muuten suosituin reitti, aikana tehtiin jo suunnitelmia ensi vuodelle. Småböndersin kyläyhdistys lupasi hankkia taukopaikalle oman kylän pelimanneja !

      

Seuraavaan Tour de Vaivaisukot -tapahtumaan 14 - 15.7.2017 on tätä kirjoitettaessa aika tarkkaan 300 päivää, joten nyt on hyvin aikaa valmistautumiseen, myös tapahtuman organisointiin hiukan kehittyneemmällä ja laajemmalla organisaatiolla. Vuosi 2017 on monen juhlan vuosi: Kaustisen Kansanmusiikkijuhlat 50 vuotta, Suomi 100 vuotta, uskonpuhdistus/reformaatio 500 vuotat ja Tour de Vaivaisukot kolme vuotta! Viimeksi mainittu on vakiintumassa kulttuurimatkailun kohteeksi – ja mikä parasta – planeetan parhaalla ajoneuvolla (UNESCO) !


Kuvia Kuvagalleriassa

   

   
 


Etusivulle


Vaivaisukot info@vaivaisukot.fi Pelastakaa vaivaisukot ry.