Vaivaisukot Vaivaisukot Joka köyhää armahtaa, hän lainaa Herralle.

Pelastakaa Vaivaisukot ry.

Vaivaisukot Kerimäellä

25.5.–31.8.2013

 

Kansainväliset suomalaistähdet Henri Sigfridsson ja
Sami Luttinen konsertoivat Kerimäen kirkossa 27.7.2013 klo 18:00

 

Etusivu
Näyttely
Avajaiset
Seminaari
Konsertti
Elokuvailta
Kirja vaivaisukoista
Muuta toimintaa

Pelastakaa vaivaisukot ry.
Galleria Orton
Kerimäen kirkko

Tiedotusvälineille
Uutisarkisto

Kiitokset

Vaivaisukkojen historiaa

Kauan kestäneet Napoleonin sodat aiheuttivat Euroopan kansoille, suomalaiset mukaan lukien, suunnattomia henkisiä ja fyysisiä kärsimyksiä. Pohjoisessa käydyn Suomen sodan seurauksena Ruotsin valtakunta jaettiin kahtia ja sen itäinen osa liitettiin Venäjän imperiumiin autonomisena suuriruhtinaskuntana. Muutos oli traumaattinen, koska se oli murtaa pääasiassa suomenkielisen väestön identiteetin.

Napoleonin sotien jälkeisissä oloissa sävelletty musiikki pyrki antamaan lohtua leskille, orvoille ja kotinsa menettäneille. Se myös pyrki nostattamaan menetyksiä kärsineiden itsetuntoa ihannoimalla sotilaskunniaa. Pasifismin piirteitä ei vielä näy, sillä koko 1800-luvun alkupuoli on yhä romantiikan aikakautta.

Wieniläinen Anton Diabelli tilasi vuonna 1815 kaikilta merkittäviltä itävaltalaisilta säveltäjiltä variaatiot pienestä valssistaan. Syntyvän julkaisun tuotolla hän halusi kartuttaa sodasta kärsineiden hyväksi perustettua rahastoa. Ludwig van Beethovenin Diabelli-variaatiot muodostuivat 1800-luvun pianomusiikin monumentaaliteokseksi, mutta myös muut säveltäjät saivat aikaan henkeviä ja koskettavia variaatioita. Näitä vähemmän tunnettuja helmiä esittää Kerimäen konsertissa Henri Sigfridsson. Säveltäjäniminä ovat mm Franz Schubert, Franz Liszt ja Nepomuk Hummel.

Konsertin lied-osassa Sami Luttinen ja Henri Sigfridsson esittävät vaikuttavan ohjelman, joka koostuu mm Franz Schubertin, Carl Collanin ja Fredrik Paciuksen lauluista. Tunnetuin Napoleonin sotien jälkeisistä lohdutuslauluista lienee Schubertin "Litanie", jota yhä edelleen säännöllisesti esitetään kaatuneiden muistopäivänä Keski-Euroopassa.

Henri Sigfridsson on tämän hetken arvostetuimpia suomalaisia pianisteja Euroopassa. Hän on voittanut lukuisia kansainvälisiä pianokilpailuja ja soittanut useimpien merkittävien eurooppalaisten orkestereiden solistina. Sigfridsson toimii myös pianonsoiton professorina Berliinin Hanns Eisler -musiikkikorkeakoulussa ja Essenin musiikkikorkeakoulussa.

Sami Luttinen on Sibelius-Akatemian kasvatteja. Hänen uransa on myös kansainvälinen. Tällä hetkellä Luttinen on kiinnitettynä Düsseldorfin Deutsche Oper am Rheiniin ja laulaa siellä ns. seriöösin basson rooleja, kuten Guernemanz, Don Bartolo ja Filip.


Lisätietoja:
Timo Sarvilinna
ekonomi, projektin konserttikoordinaattori
050-5975740
timo.sarvilinna@welho.com

Särkisalon vaivaisukko
Särkisalon vaivaisukko lienee Suomen pienin. Kuva: Aki Paavola.


Muusikot
Henri Sigfridsson (piano) ja Sami
Luttinen (laulu) tiedotustilaisuudessa 11.3.2013.
Kuva: Aki Paavola.


 


Liput konserttiin:     Liput konserttiin
   


Etusivulle

Vaivaisukot info@vaivaisukot.fi Pelastakaa vaivaisukot ry.